pieczenie
Ciało&Dusza

Tarta bezglutenowa z owocowym nadzieniem [prosty przepis]

Uwielbiam piec, a szczególnie zdrowe słodkości bez glutenu, laktozy i cukru. Chodzi o powody zdrowotne, ale też mam świadomość, że gluten w obecnej postaci jest raczej toksyną niż dobroczynnym składnikiem…

Uwielbiam szybkie przepisy i „niewydumane” składniki. Taka wersja tarty wcale nie musi być droga 😉 Ta propozycja to moja wariacja na temat przepisu znalezionego w sieci. I nadzienie, które jest … koktajlem. Wyszło całkiem smacznie.

Przepraszam za zdjęcia, uczę się 😉

Tarta bezglutenowa z owocowym nadzieniem [przepis]

SKŁADNIKI:

  • 2 jajkatarta_bezglutenowa

  • 140 g masła (pół kostki)

  • 150 – 170 g mąki ryżowej (szklanka z małym hakiem)

  • 50 g mąki z amarantusa

  • 50 g mąki ziemniaczanej (albo 100 g mąki ziemniaczanej bez amarantusa, wtedy 3/4 szklanki)

  • 60 g cukru trzcinowego

 

Nadzienie – koktajl z owoców:

 

  • opakowanie jagód leśnych

  • 3 kiwi

  • 1 duży banan

  • 1/2 do 3/4 szklanki mleka kokosowego

tarta_bezglutenowa

Przygotowanie:

Wymieszać składniki na ciasto na stolnicy. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dodać mąki. Analogicznie: jeśli będzie zbyt gęsta, dodać nieco wody. Ciasto umieścić na 20 minut w zamrażalniku. W tym czasie zblendować nadzienie (wszystko razem) do uzyskania konsystencji gęstego koktajlu.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, umieścić w formie do tarty i piec około 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia wylać nadzienie na ciasto.

Można posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

A Wy, czy też robicie tarty w wersji bezglutenowej? Podzielcie się komentarzami 🙂

 

Możesz również polubić…