Uwielbiam piec, a szczególnie zdrowe słodkości bez glutenu, laktozy i cukru. Chodzi o powody zdrowotne, ale też mam świadomość, że gluten w obecnej postaci jest raczej toksyną niż dobroczynnym składnikiem…
Uwielbiam szybkie przepisy i „niewydumane” składniki. Taka wersja tarty wcale nie musi być droga 😉 Ta propozycja to moja wariacja na temat przepisu znalezionego w sieci. I nadzienie, które jest … koktajlem. Wyszło całkiem smacznie.
Przepraszam za zdjęcia, uczę się 😉
Tarta bezglutenowa z owocowym nadzieniem [przepis]
SKŁADNIKI:
-
140 g masła (pół kostki)
-
150 – 170 g mąki ryżowej (szklanka z małym hakiem)
-
50 g mąki z amarantusa
-
50 g mąki ziemniaczanej (albo 100 g mąki ziemniaczanej bez amarantusa, wtedy 3/4 szklanki)
-
60 g cukru trzcinowego
Nadzienie – koktajl z owoców:
-
opakowanie jagód leśnych
-
3 kiwi
-
1 duży banan
-
1/2 do 3/4 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Wymieszać składniki na ciasto na stolnicy. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dodać mąki. Analogicznie: jeśli będzie zbyt gęsta, dodać nieco wody. Ciasto umieścić na 20 minut w zamrażalniku. W tym czasie zblendować nadzienie (wszystko razem) do uzyskania konsystencji gęstego koktajlu.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika, umieścić w formie do tarty i piec około 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia wylać nadzienie na ciasto.
Można posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
A Wy, czy też robicie tarty w wersji bezglutenowej? Podzielcie się komentarzami 🙂